Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Το Έθιμο της Ταυροθυσίας στο Μανταμάδο


Κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων γίνεται το μεγάλο, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, πανηγύρι της Λέσβου, για τον Μανταμαδιώτη Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο οποίος πιστώνεται με πολλά θαύματα.
Την παραμονή της γιορτής στον αύλειο χώρο της εκκλησίας των Ταξιαρχών, όπου και η περίφημη γλυπτή εικόνα του ταξιάρχη Μιχαήλ, σφάζεται ένας ταύρος αλλά και άλλα ζώα, κυρίως αρνιά, προσφορά των πιστών για το λεγόμενο «κισκέκι». Στη συνέχεια μαγειρεύεται το παραδοσιακό «φαγητό του Αγιού», από σπασμένο σιτάρι, κρέας και ρεβύθια και προσφέρεται στους προσκυνητές. Το αίμα του ταύρου κρατιέται σαν φυλαχτό από τους πιστούς.
Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο, που χάνεται στο βάθος των αιώνων και σίγουρα υπερβαίνει τη δισχιλιετή χριστιανική παράδοση. Οι πανηγύρεις, οι λιτανείες, οι προσφορές καρπών και ζώων, πρακτικές μιας θρησκείας πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα, αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου - μουσουλμανικών και χριστιανικών.
Το 2015 η τέλεση του εθίμου της ταυροθυσίας απαγορεύτηκε ύστερα από παρέμβαση των φιλοζωικών οργανώσεων. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του «για να τηρηθούν οι υγειονομικοί κανονισμοί που αφορούν τη σφαγή ζώων αποκλειστικά σε σφαγεία, αλλά και του νόμου περί προστασίας των ζώων, που απαγορεύει τη διατήρηση ζώων για πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς σκοπούς».